Monday, October 09, 2006

eno vprašanje

Ob branju neke debate na mislec.net, se mi je porodilo tole vprašanje, o katerem sem sicer že intenzivno razmišljal pred časom, ampak ne v realnem času, zato so bli zaključki dokončni, samo preden sem se zjutraj zbudil:)

Torej, če je možno univerzalno spoznanje in če predpostavimo to definicijo boga, da le-to bog poseduje, oziroma, da on sam je to spoznanje, to pomeni, da bog misli sam sebe in s tem tudi ves obstoj. To pa bi pomenilo, da s tem, ko bog misli sam sebe, sebe tudi ustvarja. S tem pa ustvarja tudi naravo in posledično človeka, oziroma vse, kar je živo. Živo pa je zato, ker s tem, ko bog misli, da je to živo, življenje ustvarja. No, bluzim, skratka, s tem, ko bog misli človeka, ustvarja njegove misli; torej jih tudi misli. To pa bi pomenilo, da tudi človek misli boga, in da sproti, ko misli, sam generira tisto, kar misli - to kar človek misli, sproti ustvarja boga, ta pa ustvarja človeka, oziroma to, kar on misli. Se pravi, je odnos človek - bog (ne spoznanje tega odnosa!) pravzaprav vsa resnica, oziroma absolutno spoznanje. Sprašujem se, ali je res lahko to tako enostavno?!

EDIT:
Nisem niti mislil nič z biblijo, pa krščanskim bogom, to me interesira bolj kot zanimivost; al pa da bi živel z neko notranjo resnico pa neki, bog samo kot izraz za vsevedno, nadčloveško, absolutno kakorkoli že, teh definicij je itak milijon. Ta odnos človek - bog, je bla pravzaprav bolj kot ne, nepomembna, impulzivna opazka.

Razmišljal sem bolj v stilu, izraz bog je izraz za absolut. Ta absolut je pač cel sistem. In če ta absolut misli, potem misli sebe, s tem pa misli tudi človeka. Človek pa ne misli sebe, ampak misli iz sebe, torej misli njega, saj drugega ne more misliti, ker drugega sploh ni. In to je pač vse, avtomobili, cucek, sladoled, cerkev, klavnice činčil za kožuhe, etc. Torej, čeprav ti razmišljaš kot posameznik in kao racionalno in ne tako, kot ti to pogojuje na primer vera ali družba in sprejemaš svoje, zavestne odločitve, je to še zmeraj pogojeno z neko drugo mislijo - s tem absolutom, ki misli tebe in tvoje misli, ampak jih ne misli tako kot jih ti misliš, zato pa ne definira samo on tebe, ampak tudi ti njega. To, kar misliš zdaj, pogojuje to, kar je on mislil prej in ne obratno (i think:S). V bitju je absolutno in v absolutnem je človeško. In vse je absolutno.

Ne znam več naprej zaenkrat, itak so blodnje, pa zdj se mi ne zdi več tok enostavno;P
Bom že dojeu en dan, it just crossed my mind. mam vsega dost za dons.

4 comments:

neumna opica said...

ne V odnosu..
odnos človek - bog, tko k sm mislu tuki, bi mogu bit ena beseda, mogoče una k jo je vito sanju;P
po tej teoriji bi blo, da je to vse isto. pač v bistvu ni tega odnosa, tist kar ti si in kar vidš in kar mislš, določa tisto, kar določa tebe. v glavi mam sliko nekega stranskega risa peščene ure obrnenga za 90 stopinjti si sam plod neke domišlije, oziroma plod svoje. to že meji na solipsizem sicr, sam nism čist tko mislu.. ne znam se jasno izrazt pomoje, mogu sm pač napisat. bom dopolnu k bo cajt za to.

morm zvedt kdo je kej pisu take scene, da si mal pogledam vse skupi, da bom bl šteku svoje misli.

Koba said...

Če se ne motim je Aristotel dejal, da je bog misel, ki misli samo sebe, sliš se kul ampak je v resnici precej tavtološko. Sicer pa ne verjamem, da je možno univerzalno spoznanje, itak bi blo potem vse skrajno dolgočasno.

skejter14 said...

dip...o čem val ti sploh ne razmišlaš.če prideš do absolutnega spoznanja pol si itak nad usmi, ker postaneš človek ki misli boga, se pravi, da je tvoja misel ustvarila boga, bog pa je pol ustvaril stvarstvo...pizda val, a si ti bog?

p.s.: bog in ženske sta itak dva deterministična pojma in jima ni konca, tko, da fak it

neumna opica said...

ah kje nisi, če je to možn pol itak usak lahk pride.
usak je lohk bog:P

sam sj maš prou fuck it.
za take misli je najprej treba nehat scat u plenice


Google
WWW http://jepaniblog.blogspot.com/