Tuesday, February 13, 2007

Raport

Spoštovana gospoda in cenjene ženske,
nemara je nekaterim od vam že znano, da sem se nedavno mudil v talilnem loncu, živčnem vozlišču globalnega kapitalizma, velikem jabolku oziroma mestu ki ga je pretresla smrt nekih dveh dvojčkov in zdaj zaradi dveh preminulih šmrkavcov besni po svetu.
Seveda je govora o ponosu svobodnega sveta Novaji Petropavlovsk Kamčatskij, gre za tisti tip mesta za katerega radi rečemo, da ima dolgo preteklost a kratko zgodovino. Na tem mestu se žal ne morem spuščati v podrobnejše historične analize, navkljub temu pa bi dragega bralca utegnil zanimati mit, ki govori o nastanku tega mesta. Na začetku so bili splavarji in kot pri vsakem poslu, ki je podrejen mehanizmom trga, se je tudi tu kaj kmalu oblikovala konkurenca. Bojda naj bi bil prvi legendarni splavar neki tovariš Volgin, ki je svoje nesrečne potnike prevažal po Volgi. V tistih časih so bili varnostni kriteriji še znanstvena fantastika zato je potovanje ponavadi preživel le vsak deseti potnik, pa še ti so bili podvrženi ostrim carinskim pregledom in nemalokrat se je zgodilo, da je Volgin preživele srečneže, kar takoj moral odpeljati nazaj, saj jih spodnji bolj razviti deli Volge niso bili pripravljeni sprejeti. Z leti so se krivice kopičile, skopuški Volgin pa je koval dobiček na račun nesrečnih duš. Med največjimi užitki, ki si jih je privoščil v svojem mizernem življenju je bilo štetje zlatnikov, katere si je nepravično prisvojil. Rad se je zaprl v svojo zanikrno kamrico, živčno zadelal vse odprtine svoje smrdeče izbe, da le ne bi vanjo prodrl pogled koga nepoklicanega, ter s tresočimi prsti razvezal svoj mošnjiček. Često ga je oblivala zona med tem, ko je štel svoj krvavi denar in nenehno ga je dušila misel, da se ne bo kdaj zarekel in komu izdal svoj zaklad, potem ko bi spil kakšen kozarček domače vodkaje prveč.
Precej vode je moralo preteči, da je nekdo končno ugotovil, da obstaja tržna niša in da obstoječa monopolistična ureditev, ne dopušča celovitega razvoja regije in zadovoljive konkurenčnost.

A naposled je nevidna roka trga vendarle poskrbela tudi za to neskladje. Tovariš Lenin je zasnoval konkurenčno splavarsko podjetje, katero je plulo po reki Leni in malemu človeku zagotavljalo dostojen in varen prevoz v svetlejšo prihodnost. Volgin je bil ob takšni ponudbi kaj kmalu obtožen, uveljavljanja nelojalne konkurenco ter obsojen na dosmrtni hišni pripor. Legenda pravi, da naj bi med tem, ko je zapuščal sodišče vzkliknil: In vendarle teče!
Kakorkoli že, s tem so se začeli Petropavlovsku pisati boljši časi in v neverjetno kratkem času je doživel rapiden razvoj.
Soviet cola, Kolhoz- Mart, McMajakovski in Marlborokovski čikaparat so danes uveljavljene znamke, ki pričajo o uspešnosti tržnega sistema, ki vsem zagotavlja enake možnosti in katerega sladke sadove danes uživamo.

Vožnja s tradicionalnim leninističnim splavom je še danes pravo doživetje, ob neverjetnem razvoju tehnologije je znanstvenikom uspelo smrtnost med potniki znižati na zanemarljivih 30%. (v ozadju moderni Petropavlovsk)


Nadvse razširjena je umetnost na prostem, saj po mestu tava, kar precej umetnikov na svobodi in ne bodite presenečni, ko boste sredi kakšne avenije uzrli nekoga, da v golo skalo klesa svoj trenutni navdih:


Ni kaj, še eno novo ekonomsko politiko in en new deal nazaj so prebivalci živeli v lesenih brunaricah, danes pa se ponašajo z jeklenimi stolpnicami:


Med najbolj priljubljene turistične destinacije še zmeraj sodi, tako imenovana baba z baklo :


Petropavlovčani še danes radi zahajajo v svoje priljubljene pube, ali kot jim sami pravijo Grand central station:


Zlata krogla še nima povsem pojasnjenega izvora in je predmet srditih znanstvenih razprav, en del znanstvenikov pravi, da gre za Volginovo umetnost- na stara leta naj bi se namrec pokesal in vse svoje zlatnike pretopil v kroglo, medtem, ko drug del znanstvene javnosti pravi, da je ta hipteza bullshit.


Med svojim kratkim bivanjem se mi je uspelo celo infiltrirati v palačo Centralnega komiteja splavarjev vseh voda:



In nenazadnje mi je uspelo odpreti tudi prvo skvanovsko ambasado, ki bo še okrepila odnose med našimi prijateljskimi narodi. Za neposvečene lahko zgolj pripomnem, da gre pri skvanizmu za prostozidarsko ložo ustanovljeno v Bratislavi v zgodnjem 21. stoletju.

2 comments:

Anonymous said...

ti si največi car model

neumna opica said...

ahahah, svaka čast


Google
WWW http://jepaniblog.blogspot.com/